Aandacht graag!

door | 0 Reacties

Wat komt er bij jou het eerst boven als je het woord aandacht hoort? Iets prettigs? Of iets waarvoor je je eigenlijk hoorde te schamen?

“Het is alleen maar aandacht-trekkerij,” zeiden mijn ouders weleens oordelend. Ik werd een braaf en verlegen kind, dat niet om aandacht vroeg.

Als je wat ouder wordt ontdek je dat je misschien wel te vaak je mond houdt, je hebt niet zo goed geleerd om je uit te spreken, jouw stem te laten horen, jouw mening te geven, je in discussies te mengen. Het was voor jou makkelijker om toehoorder te zijn en luisteren is daardoor een van je kwaliteiten geworden.

Gek eigenlijk, hoe gewoon en vanzelfsprekend sommige dingen voor jou kunnen zijn. Totdat iemand een spiegel voor je neus houdt en je ontdekt dat de manier waarop jij reageert een overblijfsel is vanuit je kinderjaren en dat jij die nog steeds automatisch toepast. Of het nu een reactie is uit boosheid, verlegenheid of angst.

Zelfs als je weet dat die reactie je al lang niet meer dient.

Maar ja, je hebt wel iemand nodig die jou van je gedrag bewust van kan maken. Die met aandacht naar je kijkt en luistert en die zonder oordeel en zonder meningen aanwezig kan zijn.

Die aandacht geeft de ander de ruimte om zijn eigen proces aan te gaan. En dan kun je je er langzaam van losmaken.

Hoe bevrijdend en hoe fijn is het als je je bewust wordt op welke volwassen manier je nu kunt reageren en verantwoording kunt dragen voor jouw keuzes. Jezelf te (her-)ontdekken met je zonnige en je schaduwkanten.

Durf je de uitdaging aan te gaan en voor jezelf te kiezen? Mag jij van jezelf de struikelblokken uit de weg ruimen, geen schuldgevoel of angst te hebben een ander tekort te doen omdat je voor jezelf kiest?

Ontdek wat je nodig hebt om goed te functioneren. Je kunt een kleine stap nemen om daar mee te beginnen. Is het rustiger aandoen, andere voeding, meer ruimte voor jezelf?

Ik kan uit ervaring zeggen: Ga ervoor! Volg je hart. Je leeft een zoveel blijer leven.

Laat me weten wat jouw uitdagingen zijn en laat je reactie achter op onderop het blog.

Joke Mulder
WoMan in Balance

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Balans in je leven

7 tips voor het creëren van innerlijke rust door meer ademruimte

Download NU

Recente reacties